بیماری های پسته وکنترل شیمیایی آنها
توجه⇐تمام سموم نامبرده در وب سایت رسمی فارمرآنلاین موجود و قابل سفارش می باشند.
آفات مهم پسته
الف-سن پسته
سن هااز آفات مکنده هستندکه با تغذیه از شیره گیاهی روی قسمت های مختلف گیاه سبب تضعیف درخت میشوند.سن های Brachynema spp hc ازآفات پسته می باشندکه در صورت نامساعد بودن شرایط محیطی وخشک شدن میزبان های وحشی دراواخر خرداد واایل تیر به سمت باغ های پسته هجوم می آورند.
سن های ACROSTERNUM SPPازمرحله تشکیل میوه تا رسیدن وبرداشت محصول در باغات پسته مشاهده می شوند.
سن های Lygeaus pandurusدر اوایل اردیبهشت به سمت باغ های پسته هجوم آمرده و تغذیه آنها در این مرحله به علت حساسیت میوه ها سبب ایجاد خسارت می گردد.
مهمترین و حساس ترین مرحله دانه پسته به خسارت سن ها،از تشکیل میوه تا سخت شدن پوست استخوانی است.تغذیه سن ها در این مرحله سبب سیاه شدن تمام میوه در ابتدای فصل و ریزش آنهامی گردد.سن های پسته قادر به انتقال قارچ نماتوسپارابوده و بیماری ماسوی پسته را منتقل می کند.
کنترل شیمیایی:
جهت کنترل سن های پسته می توان از فنیتروتیون1/2لیتر در هزارلیترآب،تری کلرفن1/5کیلوگرم در هزار لیتر آب و ژوپیتر250سی سی در هزار لیتر آب استفاده نمود.
فنیتروتیون
حشره کشی غیر سیستمیک بااثرتماسی گوارشی از گروه ارگونوفسفات ها می باشد.این حشره کش طیف وسیعی از آفات جونده ومکنده را کنترل می کند.فنیتروتیون قابلیت اختلاط با سموم قلبایی را دارد.
میزان مصرف:1/2لیتر در هکتار
ژوپیتر
ژوپیترسی اس،لامبداسای هالوترین 10./.سوسپانسیون کپسولی (میکروکپسول)می باشد.لامبدا سای هالوترین حشره کشی غیر سیستمیک با اثرتماسی و وارشی از گروه پایروترویید ها است.این حشره کش دارای اثر ظریه ای شدید بوده که به سرعت در کوتیکول حشرات نفوذ کرده وسبب اختلال درسیستم عصبی،توقف تغذیه،اختلال در فعالیت ماهیچه ها،فلج شدن ودر نهایت مرگ حشرات می گردد.
میزان مصرف:250سی سی درهزارلیترآب
تری کلرفن
تری کلرفن حشره کشی غیر سیستمیک بااثرتماسی وگوارشی از گروه ارگانوفسفات ها است.این حشره کش دارای اثرضربه ای و فوری می باشد.
میزان مصرف:1/5کیلوگرم در هزار لیترآب
ب-پسیل پسته
پسیل با نام علمی Agonoscena pistaciae یکی از مهم ترین آفات پسته می باشد که به آن شیره خشک نیز می گویند.پوره و حشرات کامل پسیل بافروبردن خرطوم در سطح برگ ها از شیره گیاهی تغذیه می کنند.از دست رفتن شیره گیاهی ضعف عموم درختان پسته و ریزش برگ ها،جوانه ها،میوه های کوچک و افزایش درصد پوکی و دهان بستگی میوه ها می شود.
کنترل شیمیایی:
جهت کنترل شیمیایی پسته می توان از ایمیداکلوپراید250سی سی در هزار لیتر آب،استامی پراید200تا250گرم در هزار لیتر آب،فوزالن 2/5لیتر در هزارلیتر آب،هگزافلومورون 500تا700 میلی لیتر درهزار لیترآب استفاده نمود.
ایمیداکلوپراید
ایمیداکلوپرایدحشره کشی سیستمیک بااثرتماسی گوارشی وتاثیری طولانی مدت بوده که متعلق به گروه نئونیکوتیدها می باشد.
این حشره کش روی آفاتی که در برابرحشره کش هایمتعلق به گروه های دیگرمقاوم شده اندموثراست.برای جذب وحرکت حشره کش،رطوبت خاک و شرایط رشدی مناسب گیاه ضروری است.
میزان مصرف:250سی سی در هزارلیترآب
استامی پراید
حشره کشی سیستمیک با اثر تماسی و گوارشی از گروه نئونیکوئیدها می باشد. حشرات مقاوم به گروه های ارگونوفسفات،کاربامات وپایروتروئیدهای مصنوعی را به خوبی کنترل می کند.
میزان مصرف استامی پراید:200تا250گرم درهزارلیترآب
فوزالن
فوزالن حشره کش وکنه کشی غیر سیستمیک با اثرتماسی گوارشی از گروه آرگونوفسفات ها می باشد.این سم از لایه کوتیکولی بافت گیاه عبور کرده،وارد بافت های گیاهی شده، در پوست میوه و کوتیکول برگ تجمع می یابد.وکمتر به داخل گیاه وارد می شود.
میزان مصرف:1/5لیتردرهزارآب
هگزافلومورون
حشره کشی سیستمیک بااثرگوارشی ازگروه بنزوئیل اوره می باشد.توصیه می شود که مصرف این حشره کش در نسل اول آفت انجام گیرد.روی حشرات بالغ بی تائثیراست.
میزان مصرف:500تا700سی سی در هزارلیترآب
ج-زنجره پسته
زنجره پسته با نام علمی Idioceruse staliاست که به آن شیره تر نیز می گویند.خروج پوره ها همزان با خاتمه گلدهی وشروع تشکیل میوه است وخسارت عمده نیز مربوط به پوره زنجره می باشد.فعالیت حشره با ترشح عسلک فراوان همراه است که شاخه،برگ و حتی زمین سایهانداز درختان را خیس می کند.در اثر تغذیه این آفت میوه های تازه تشکیل شده به دت می ریزندو روی خوشه ها میوه ای باقی نمی ماند.
کنترل شیمیایی:
جهت کنترل زنجره پسته می توان از اکسی دیمتون متیل 1لیتر درهزارلیترآب،دیازینون 1/5لیتردرهزارلیترآب و فوزالن 1/5لیتردرهزارلیترآب استفاده نمود.
ه-پروانه میوه خوارپسته:
پروانه میوه خوار پسته با نام علمی Recurvaria pistaciicloaمی باشد.لاروهای سنین پایین به داخل میوه نفوذ کرده واز جنین میوه تغذیه می کنند.میوه های آلوده دراین مرحله تا قبل ازسخت شدن پوست استخوانی در اثر تغذیه لاروها سیاه شده و خشکیده و درنهایت می ریزند.
کنترل شیمیایی:
جهت کنترل پروانه میوه خوار پسته می توان از اکسی دیمتون متیل 1تا1/5لیتر در هزار لیتر آب،ایمیداکلوپراید5/.لیتر درهزارلیترآب و تیودیکارب 1کیلوگرم درهزارلیترآب استاده نمود.
و-زنبورهای مغزخوارپسته:
زنبورمغزخوار سیاه پسته با نام علمی Eurytoma plonikovi می باشد.حشرات کامل تخم هارا داخل میوه گذاشته ولاروها بدون ورود به داخل مغز میوه ازیک طرف آن شروع به تغذیه می کنند.پسته های مبتلاکوچک وضیعیف مانده پوست آن ها چروک خورده وتیره می شوند.
کنترل شیمیایی:
جهت کنترل زنبورهای مغز خوار پسته می توان از دلتامترین 500سی سی در هزارلیترآب،ژوپیتر250سی سی درهزارلیترآب و ایمیداکلوپراید500سی سی درهزارلیترآب استفاده کرد.
دلتامترین
دلتا مترین حشره کشی غیرسیستمیک از گروه پایروتروئیدهااست که بانحوه اثرتماسی وگوارشی طیف وسیعی از آفات جونده و مکنده را درمدت کوتاهی پس ازسمپاشی در بسیاری ازمحصولات زراعی و درختان میوه کنترل می کند.
میزان مصرف:50سی سی درهکتار
ز-سوسک سرشاخه خوار پسته:
سوسک سرشاخه خوار پسته با نام علمی Hylesinuse vestitus درتمام مناطق پست کاری شیوع داردو درکرمان به آن سوسکومی گویند.حشرات کامل آن از اوایل فرودین ماه تا اوایل اردیبهشت در باغ ظاهر می شوند و در محل جوانه رفته و باعث از بین رفتن آن می گردد.
کنترل شیمیایی:
جهت کنترل سوسک سرشاخه خوار پسته می توان از تیودیکارب 1/5کیلوگرم در هزار لیتر آب،پرمترین 500 سی سی درهزارلیترآب وفنیتروتیون 1/5لیتر در هزار لیتر آب استفاده کرد.
بیشتر بخوانید: بیماری های کلزاوکنترل شیمیایی آنها
بیشتر بخوانید: فروش تراکتورهای نیوهلند6090
ح-سوسک شاخک بلند پسته:
سوسک شاخک بلند پسته بانام علمی Calchaenesht pistacivora می باشد.لاروها از داخل سرشاخه ها و شاخه های پسته تغذیه کرده وسبب ضعف و درنهایت خشگیدگی ساقه ها می گردد.
سوسک سرشاخه خوار پسته
کنترل شیمیایی:
جهت کنترل سوسک سرشاخه خوار پسته میتوان از تیودیکارب 1/5کیلوگرم در هزار لیترآب وپرمترین 500سی سی درهزارلیترآب استفاده کرد.
بیماری های مهم پسته
الف-انگومک(گموز)پسته:
عامل ایجاد این بیماری گونه های مختلف قارچ Phytophthoraاز جمله Phytophthora drechsleri وp.megaspermaمی باشد.اولین علائم بیماری در ناحیه طوقه و ریشه درختان آلوده دیده می شود.این علائم در ابتدا به صورت نقاط تیره رنگ همراه با ترشح صمغ هستندواگر سطح پوست این نواحی را کنار بزنیم مشادهده خواهد شد که بافت زیر آن تغییر رنگ داده و تیره شده است.این لکه ها به تدریج توسعه یافته و تمتم طوقه را فرا می گیرد.این قارچ سبب پوسیدگی و سیاه شدن ریشه ها نیز می شود.در قسمت های هوایی علائم ابتدا به صورت ضعف و زردی،کمی رشد،کاهش محصول وخشکیدگی شاخه ها می باشدکه در نهایت به سبز خشکی کل درخت منجر می شود.
کنترل شیمیایی:
جهت کنترل گموز پسته می توان از فوزتیل آلمینیوم 2تا2/5کیلوگرم در هزارلیترآب،اکسی کلرورمس و بردو به صورت دوغاب 1 درصد و یا محلول پاشی با نسبت 3کیلوگرم در هزار لیتر آب،متالاکسیل 20تا 25کیلوگرم در هکتار به صورت خاک کاربرد و متالاکسیل +مانکوزب 2کیلوگرم درهکتار استفاده نمود.
اکسی کلرورمس
اکسی کلرور مس قارچکش و باکتری کش تماسی با اثرحفاظتی ازگروه ترکیبات مسی است.این سم علاوه برخاصیت قارچکشی دارای خاصیت باکتری کشی نیز می باشد.
میزان مصرف:2تا3کیلوگرم درهزارلیترآب
متالاکسیل +مانکوزب
قارچکش سیستمیک وانتخابی حاوی 8درصدمتالاکسیل و64درصدمانکوزب می باشد.متالاکسیل یک قارچکش سیستمیک است که به سرعت جذب شده و در گیاه گسترش می یابدومانکوزب یک قارچکش تماسی می باشد که یک لایه حفاظتی را در اطراف گیاه فراهم می آورد.
ب-ورتیسیلیوز پسته:
عامل این بیماری قارچ Verticilium dahlai اسا که موجب انسداد آونده ای گیاه شده وعلائم بیماری به صور زردی ویا سوختگی در برگ هاظاهر میشود.علائم زردی در ابتدا در یک قسمت درخت رخ می دهدو با گرم شدن هوا علائم پژمردگی وزوال درا ین قسمت ها ایجاد می شود.درصورتی که از شاخه های آلوده برشی عرضی و طولی تهیه شود تغییر رنگ آوندها مشهود است.این علائم به تدریج در سایر قسمت های درخت گسترش یافته و درنهایت منجر به خشک شدن کل درخت می شود.
کنترل شیمیایی:
جهت کنترل بیماری ورتیسیلیوز پسته می توان از ایپرودیون+کاربندازیم 2کیلوگرم در هکتارو تیوفانات متیل 500تا600گرم در هکتار استفاده نمود.
ایپرودین +کاربندازیم
ایپرودیون +کاربندازیم قارچ کشی سیستمیک و تماسی از گروه بنزیمیدازول ها ودی کاربوکسیمات می باشد.
میزان مصرف:1کیلوگرم درهکتار
تیوفانات متیل
تیوفونات متیل قارچکشی سیستمیک با اثر حفاظتی و معالج کر از گزوه بنزیمیدازول هااست.این قارچکش از طریق ریشه وبرگ جذب و درگیاه منتقل میشود.
میزان مصرف:2کیلوگرم در هکتار
ج-لکه برگی آلنترایی پسته
عامل بیماری لکه برگی آلنترایی پسته قارج Alyernaria alternata است.علائم بیماری به صورت لکه های قهوه ای تیره پراکنده و پودر مانند بامرکز سیاه روی برگ ها می باشد.لکه های قهوه ای و داییره ای شکل به صورت بافت مردگی روی میوه ها ایجاد می شوندکه توسط هاله هایی متمایل به قرمز محصور شده اند.همان طور که این لکه ها گسترده تر می شوند کپک روی آن ها شروع به شکل گیری می کند.این بیماری سبب پژمردگی و ریزش زودرس برگ ها می شود.
کنترل شیمیایی:
جهت کنترل بیماری لکه برگی آلنتریایی پسته با مشاهده علائم بیماری ،می توان از کاپتان 3کیلوگرم در هزار لیتر آب تبوکونازول ew25./. یا آذیلون یک در هزاراستفاده نمود.
کاپتان
کاپتان قارچکشی حفاظتی ومعالج از گروه فتالمیدها است.این قارچکش با اثرمحافظتی وردمانی به صورت محلول پاشی،ضدعفونی بذروخاک قبال مصرف است.کاپتان قابلیت اختلاط بااکثرحشره کش ها و قارچکش هارا دارداما از آنجایی که در phهای بالاتر از7ناپایدارمی باشد،نبایدبامحلول های قلیایی مخلوط شود،همچنین قابل اختلاط با روغن ها نبوده و نباید قبل یا بعداز کاربرد روغن ها به کاررود زیرا موجب گیاه سوزی میشود.
میزان مصرف:3کیلوگرم درهکتار
تبوکونازول
قارچکش سیستیمک با اثر حفاظتی معالج وریشه کن کننده است.این قارچکش از گروه تری ازول ها بوده وجهت حصول نتیجه مناسب باید درمراحل اولیه توسعه بیماری مصرف می شود.
میزان مصرف:3کیلوگرم درهزارلیترآب
علف های هرز پسته
علف های هرز به دو صورت کمی و کیفی به محصول پسته خسارت واد می کنند.همچنین درانتقال برخی از بیماری های گیاهی به عنوان میزبان حد واسط عمل کرده ومی توانند پناهگاه ومیزبانی برای حشرات و جوندگان باشد.
کنترل شیمیایی علف های هرز:
جهت کنترل علف های هرز پسته از پاراکوات 2تا3لیتر در هکتار،گلایفوزیت4تا12لیتر درهکتار وگلوفوسینیت آمونیم 5تا10لیتر در هکتار استفاده نمود.
گلایفوزیت
علف کشی سیستمیک و عمومی از گروه گلایسین ها بوده که از طریق شاخ و برگ گیاه جذب وبه طریق سیمپلاست و آپوپلاست قابل انتقال به بخش های مختلف می باشند.بهترین نتیجه جهت کنترل علف های هرز باریک برگ چند ساله زمانی بدست می آید که این گونه ها حداقل در مرحله 4تا5برگی بوده وارتفاع آنها حداقل 10سانتی متر باشد.بهترین زمان استفاده برای کنترل علف های هرز پهن چندساله نزدیک مرحله گلدهی این گونه ها است.
میزان مصرف:4تا12لیتر درهکتاربسته به نوع علف هرز
گلوفوسینیت آمونیوم
علف کشی عمومی وتماسی باکمی اثرسیستمیک ازگروه فوسفونیک اسید می باشد.گلوفوسینیت آمونیم سبب اختلال درمتابولیسم آمونیوم ومتابولیسم آمونیم ومتعاقب آن تجمع آمونیاک در بافت ها خواهد شد.این علف کش در عمل فتوسنتز نیز اختلال ایجاد میک ندوتیمار با گلوفوسینیت آمونیوم پس از کاشت و قبل از جوانه زنی نیز امکان پذیر است.این علف کش تماسی است و برای کنترل علف های هرز یکساله و غیر دائمی مصرف میشود.بنابراین علف های هرز چندساله را به خوبی کنترل نمی کند.ازمصرف این علف کش دردرختان کمتر از یک سال خودداری گردد.
میزان مصرف:5تا10لیتردرهکتار
نظرات